Hoge of lage sectorpremie WW?

Sommige werkgevers betalen een lage en een hoge WW-premie. Mogelijk wordt dat systeem uitgebreid.

Werkgevers in Nederland zijn ingedeeld in 69 sectoren. Er zijn 63 sectoren met een uniforme sectorpremie. Zes sectoren kennen gedifferentieerde premies. Dat zijn de sectoren uitzendbedrijven, agrarische bedrijven, bouw, horeca, culturele instellingen en schildersbedrijven. Werkgevers in deze sectoren hebben zelf invloed op de hoogte van hun premie. Mogelijk gaat dat ook voor andere sectoren gelden. Hoe zit dat?  

Voor de sector uitzendbedrijven is de premie afhankelijk van de soort activiteit. Bij de vijf andere sectoren is de premie afhankelijk van de duur van elk arbeidscontract. De werkgever betaalt de hoge premie voor werknemers met een contract korter dan een jaar en voor werknemers met een langer contract de lage premie. Het verschil tussen de hoge en lage premie kan oplopen tot ruim 4 procent van het premieloon. Dat is fors. Met langere contracten bespaart u dus premie.

Tip: Volgens het regeerakkoord gaat het kabinet onderzoeken of premiedifferentiatie in de WW ook in andere sectoren vaste contracten aantrekkelijker kan maken.