Aangifte door adviseur met slechte reputatie

Belastingdienst corrigeert massaal aangiften verzorgd door dezelfde belastingconsulent. Particulier voelt zich slachtoffer.

Een particulier laat zijn belastingaangiften indienen door een belastingconsulent. Vier jaar lang wordt in de aangifte een bedrag van circa € 900 aan specifieke zorgkosten afgetrokken. Dan stuurt de Belastingdienst vragenbrieven over deze aftrekposten. Omdat antwoorden uitblijven, legt de Belastingdienst aan de particulier navorderingsaanslagen op.

De Belastingdienst had ontdekt dat de belastingconsulent bij veel van zijn klanten zorgkosten had gefingeerd. Bij 71 procent van alle door hem ingediende aangiften was sprake van correcties. Volgens de rechter wil dat niet automatisch zeggen, dat ook de aangiften van deze particulier onjuist waren. Maar de ontdekking van de systematische fraude was een terechte aanleiding voor vragenbrieven. Omdat de particulier deze niet had beantwoord en ook nadien geen bewijs kon leveren voor de aftrekposten, mocht de Belastingdienst inderdaad navorderen.

Tip: De conclusie ligt voor de hand. Laat uw aangifte verzorgen door een deskundige en betrouwbare adviseur, dan voorkomt u problemen met de Belastingdienst.