Onbelaste reiskostenvergoeding mag doorlopen

Als werkgever mag u vaste reiskostenvergoedingen aan werknemers, die nu thuis werken, tijdelijk onbelast blijven doorbetalen.

Voor reiskosten met een vast en gelijkmatig karakter kan de werkgever een vaste onbelaste vergoeding toekennen, bijvoorbeeld voor het woon-werktraject. De coronamaatregelen betekenen voor veel werknemers een verandering van hun reispatroon. In beginsel moet de werkgever de vaste reiskostenvergoeding dan aanpassen of geheel of gedeeltelijk tot het loon rekenen. Er is echter een tijdelijke goedkeuring.

De Belastingdienst keurt met terugwerkende kracht tot 12 maart 2020 goed dat de werkgever voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen verbindt aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer. De werkgever kan deze goedkeuring ook toepassen voor een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is.

Tip: De goedkeuring heeft een tijdelijk karakter en zal daarom worden ingetrokken zodra de omstandigheden dit weer mogelijk maken.