Energielijst en Milieulijst 2024

De Energie- en Milieulijst zijn per 1 januari 2024 aangepast. Wat zijn opvallende wijzigingen?

De overheid ondersteunt energiezuinige en milieu-investeringen van bedrijven financieel met belastingvoordeel uit de regelingen EIA, MIA en Vamil. Bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel op de Energielijst, kunnen via de regeling 40% van de investeringskosten aftrekken van hun winst. Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van uw investeringsbedrag. Deze aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven.

Energielijst: opvallende wijzigingen 2024
De Energielijst is de basis van de regeling. Op deze lijst staan innovatieve, energiebesparende en duurzame energietechnieken en bedrijfsmiddelen die belastingvoordeel krijgen. RVO past de lijst elk jaar aan. Er zijn dan bedrijfsmiddelen toegevoegd, verwijderd of aangepast met andere eisen.

Enkele opvallende aanpassingen in de Energielijst 2024:

Ondernemers kunnen de investeringsaftrek ook aanvragen voor bedrijfsmiddelen die niet specifiek omschreven zijn in de Energielijst. RVO toetst de investering dan onder andere op de terugverdientijd.

Milieulijst: wijzigingen 2024
In 2024 krijgt u belastingvoordeel voor 6 nieuwe bedrijfsmiddelen. Voor 112 bedrijfsmiddelen zijn de mogelijkheden veranderd. En voor 108 bedrijfsmiddelen krijgt u geen belastingvoordeel meer.

Enkele opvallende wijzigingen in de milieulijst 2024 betreffen de Investeringen in duurzame vervoersmiddelen (mobiliteit).

 U krijgt in 2024 geen belastingvoordeel meer voor deze investeringen:

Tip: Check voordat u een energiezuinige of milieuvriendelijke investering doet op rvo.nl de nieuwe Energie- en Milieulijst en de voorwaarden de voor uw voorgenomen investering gelden.